Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

worstenbroodjes

worstenbroodjes

Een rolletje gekruid gehakt verpakt in een jasje van vers brooddeeg
Een zeer geslaagd recept als tussendoortje maar ook prima voor bij de borrel

Ingrediënten voor de broodjes (30 stuks)

  • 1 kg bloem
  • 2 pakjes droge gist (15 gram)
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 125 gram zachte boter
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 4 dl lauwe melk

ingrediënten voor de worstjes

  • 1500 gram gemengd gehakt
  • 2 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepels versgemalen peper
  • 1 ei + 2 eetlepels melk (voor het bestrijken)

Bereiding

Los de gist op in een kopje met wat van de melk en doe daar de suiker bij.
Laat het gistmengsel 10 minuten rusten op een warme plaats, tot het schuimt
Meng het meel met de rest van de melk en voeg dan de eieren en boter en het gistmengsel toe.
Kneed totdat je een mooi glad deeg hebt.

Doe het deeg in een kom en dek de kom af met folie en laat het minstens 30 minuten rijzen.
Of wat ik deed : verwarm de oven even op 50 graden.
Vul een braadslede met een laagje warm water
Wikkel het deeg losjes in een met bloem bestoven theedoek en plaats dit op het rooster in het midden van de oven (die je nu natuurlijk weer uit hebt gezet) en laat het deeg 30 minuten rijzen

Intussen kun je de worstjes bereiden
Meng hiervoor het gehakt met de zout,nootmuskaat en peper
Verdeel het gehakt in 30 stukjes van ongeveer 60 gram.
Rol ze tot worstjes en zet ze even in de koelast op op te stijven.

Duw het deeg plat op een met bloem bestoven werkvlak
en snijd het deeg in 30 stukjes van ongeveer 60 gram elk.
Rol elk stukje deeg uit tot een langwerpig lapje.
(een fondant-roller leent zich hier prima voor)
Leg in het midden van het deeglapje een worstje
Vouw de twee korte uiteindes over het worstje.
Vouw nu beide lange kanten over het worstje heen en knijp de naden goed dicht. Rol ze tot slot op het werkvlak nog even mooi rond.
worstenbroodjes maken
Leg de worstenbroodjes met de naad op een plaat en dek ze af met een met bloem bestoven schone theedoek en laat ze 20 minuten op een warme plek rijzen.
(ook dit deed ik in de oven met onderin een schaal warm water)

Verwarm de oven voor op 225°C
Vet de bakplaat in
(gebruik geen bakpapier want zullen de onderkant van de broodjes
sompig worden)
Klop het ei los met wat melk en bestrijk er de broodjes mee.
Bak de broodjes met de naad naar onderen 25 à 30 minuten totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn.

Warm zijn de broodjes het lekkerst
Je kunt de broodjes als ze zijn afgekoeld weer even een paar minuten opwarmen in de oven op 180 graden
Wikkel de broodjes dan wel losjes in aluminiumfolie zodat ze niet uitdrogen
Invriezen gaat ook goed ,laat de broodjes dan wel eerst ontdooien en warm
ze ook dan in folie gewikkeld even op

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *