Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

taart met witte chocolademousse,basilicum en kiwi gelei

taart met witte chocolademousse

Op Carolines blog,kwam ik een recept tegen van een aardbeientaart met witte chocolade– en basilicumcrème.
Voor de lekkerste aardbeien is het nog te vroeg dus gebruikte ik het in een andere combinatie.
Ik maakte een bodem van luchtige chocolade-kokos biscuit,een laagje witte chocolade-basilicum mousse,bedekt met een laagje kiwi gelei.
voor 6 kleine bakringen of bijvoorbeeld de ring van een springvorm van 20 cm Ø

Voor de chocolade-kokos biscuit 

  • 7 eieren
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 120 gram geraspte kokos
  • 60 gram gesmolten boter
  • 55 gram cacaopoeder

Voor de witte chocolademousse met basilicum 

  • 250 milliliter koude slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 135 gram witte chocolade (fijngehakt)
  • 1,5 blaadje gelatine
  • Sap en rasp van een 1 citroen
  • 20 gram verse basilicumblaadjes & de steeltjes

voor de kiwi gelei

  • 5 rijpe kiwi’s
  • 100 gram suiker
  • sap van een halve citroen
  • 3 blaadjes gelatine

Bereiding biscuit
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Klop de eieren met de suiker 10 minuten tot een luchtig mengsel.
Meng in een kom de bloem, kokos, cacaopoeder en de bakpoeder door elkaar.
Spatel het bloemmengsel in delen door het eiermengsel.
Meng als laatste de gesmolten boter erdoor.
Leg het bakpapier op de bakplaat, giet het beslag erop en strijk het glad
Bak de biscuit in circa 12 minuten gaar.
Haal het biscuit uit de oven en laat het helemaal afkoelen.

Bereiding witte chocolademousse met basilicum
Hak de witte chocolade in kleine stukjes.
Doe de helft van de slagroom in een steelpannetje
Haal de steeltjes van de basilicumblaadjes en doe dit bij room.
Verwarm de room met de steeltjes maar laat het mengsel niet koken.
Haal de pan van het vuur,knijp de gelatine uit en roer dit door de warme room tot het is opgelost.
Zet een kom klaar met de stukjes chocolade
Hang er een zeef boven en giet de warme room over de chocolade
Laat dit even zo staan zodat de chocolade kan smelten.
Roer het chocolademengsel goed door meng er de citroensap en rasp door en laat het op kamertemperatuur komen.
Klop intussen de rest van de slagroom stijf met de vanillesuiker.
Snijd de basilicumblaadjes fijn.
Meng de slagroom door de chocoladeroom en voeg de fijngesneden basilicum erdoor.

Bekleed de bakringen met plastic folie (acetaat folie,zorgt ervoor dat de bavarois niet aan het bakblik blijft plakken)
Steek uit het biscuit een of meerdere bodems
Plaats de biscuit op een plat bord en plaats de ring er weer omheen.
Schep het chocolademengsel op de biscuitbodem en strijk de bovenkant glad.
Zet de taart in de koelkast

bereiding kiwi gelei
Week de gelatine in koud water
Schil de kiwi’s en snijd ze in stukken
Pureer de kiwi’s met de staafmixer
en giet de kiwi puree door een zeef.
Doe de kiwipuree met het citroensap en suiker in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
Laat een minuut of 1-2 koken.
Draai het vuur uit en doe de gelatine erbij.
Blijf roeren tot alle gelatine is opgelost.
Zet apart en laat, door regelmatig te roeren, afkoelen.
Zodra het mengsel begint te geleren maar nog wel vloeibaar is de kiwi gelei over de gekoelde chocolademousse gieten.
Zet de taart minimaal 4 uur de koelkast om het geheel helemaal op te laten stijven.
Garneer de taartjes met een toefje slagroom,een basilicumblaadje en een stukje kiwi.

Tip
Teveel biscuit kun je verpakt in een plastic zak maximaal 2 maanden invriezen.
Vervang de basilicum voor munt

2 Comments

  1. Iris Buijs

    Ik heb vandaag deze taart gemaakt maar het viel mij op dat bij de ingrediënten van de kiwigelei wel citroensap vermeld staat maar dat dit in het recept niet meer terugkomt. Hoort dit er nu wel in? En wanneer voeg je dit dan toe? Ik heb het gelijk met de gelatine toegevoegd maar nu stijft mijn gelei niet op….

    Reply
    1. Zoete Uurtjes (Post author)

      Hallo Iris,
      De citroensap wordt samen met de kiwipuree kort gekookt,en het kort verhitten stond niet goed in het recept beschreven ..
      Dit zorgt er namelijk voor dat de pectine en dus de kracht van de gelatine niet zal afbreken dan zal het wel prima binden tot een mooie gelei.

      Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *