Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

Speculaas bavarois met vanillesaus

Speculaas bavarois met vanillesaus

Een dessert voor sinterklaasavond  met speculaaskruiden en vanillesaus

Ingredienten voor 4 vormpjes van 150 ml

  • 250 ml volle melk
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 eidooier
  • 125 ml slagroom
  • 50 gram suiker

Vanillesaus

  • 250 ml melk
  • half vanillestokjes
  • 2 eidooiers
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels schuddebuikjes speculaas voor garnering

Bereiding

Week de gelatineblaadjes 10 minuten in een kom met koud water
Breng de melk met de speculaaskruiden op halfhoog vuur net aan de kook
Meng in een kom de eidooiers met de suiker en giet de hete melk al roerende
bij de eidooiermengsel.
Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een zacht vuur binden (niet laten koken)
Neem de pan van het vuur,knijp de gelatineblaadjes uit en los ze een voor een op in het warme mengsel.
Schenk het mengsel door een zeef in een kom en laat afkoelen
Doe dit door een schaal met ijsklontjes te vullen en daar de kom met speculaasmengsel in te zetten.

Klop intussen de slagroom lobbig* en roer dit als het mengsel begint te geleren de slagroom erdoor heen.
Lobbig kloppen betekend niet stijf maar tot vladikte geklopt*
Vet de vormpjes in met bakspray en vul de vormpjes met het speculaasmengsel.
Strijk glad en laat de  speculaasbavarois 24 uur opstijven in de koelkast

Vanillesaus

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
Breng de melk samen met het vanillestokje en merg aan de kook.
Klop de eidooiers los met de basterdsuiker en giet de hete melk erbij
Goed doorroeren en terugdoen in de pan
Breng de saus al roerend op een laag vuurtje tegen de kook aan om iets te laten binden.

Verwijder het vanillestokje en schenk de vanillesaus in een pan.
Dek de vanillesaus af met plastic huishoudfolie en laat afkoelen.
Roer de saus af en toe door
Zodra de vanillesaus lauw is in de koelkast zetten tot gebruik.
Serveren
Schep wat vanillesaus op vier bordjes en zet de desserts in het midden van de bordjes
Bestrooi de vanillesaus met de speculaaskruimels.

Bron Kookschrift AH

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *