Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

speculaas amandelstaven

Speculaas amandelstaven

Zelf speculaasdeeg maken is niet moeilijk en het eindresultaat is het zo ontzettend waard dat je geen kant en klare speculaas meer wilt kopen.
Onderstaand recept is ruim voldoende voor 3 speculaasstaven.
Het deeg kun je ook prima invriezen

Ingrediënten deeg

  • 180 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 375 gram Zeeuwse bloem
  • 4 eetlepels karnemelk
  • 7 gram baking soda
  • 15 gram speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 flinke eetlepel abrikozenjam
  • rasp van een halve citroen
  • garneeramandelen
  • 1 ei los geklopt

bereiding deeg
Mix de boter samen met de suiker
en meng hier de karnemelk en een snufje zout door.
Meng en zeef de droge ingrediënten,
bloem,baking-soda en speculaaskruiden in een kom
Mix het bloemmengsel kort met de boter en kneed dit tot een deeg.
Verdeel het deeg in drie gelijke delen en verpak het deeg in plastic huishoudfolie
Zet het deeg 24 uur in de koelkast.
Zo trekken de smaken van de speculaaskruiden goed in het deeg.

Snijd de amandelspijs in blokjes en roer daar een flinke eetlepel abrikozenjam door
Meng er de citroenrasp door
Verdeel de amandelspijs in 3 gelijke porties.

Rol elk deel deeg uit tot een rechthoekige lap van 10 x 25 cm
Vorm van de amandelspijs 3 rollen en plaats elke rol op het midden van een deegplak.
Rol het deeg voorzichtig op en druk de naad goed dicht
Plaats de staaf met de naad naar onder op een bakplaat met bakpapier.
Herhaal dit ook met de twee andere delen deeg en amandelspijs.
Laat de 3 staven een minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor 180 graden (heteluchtoven)

Bestrijk het deeg met los geklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
Bak de speculaas in het midden van de oven
in circa 30 minuten gaar.
Het deeg zal nog wat zacht aanvoelen maar wordt stevig zodra het afkoelt.

bron Tijd Voor Max

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *