rijsttaart met sinaasappel

Deze zachte rijsttaart is minstens zo lekker als een rijstevlaai
De Grand Marnier en sinaasappel geven deze taart een zomers en frisse smaak.
Bovendien is deze rijsttaart ook nog eens makkelijk om te maken
Ook heerlijk om te serveren als dessert

Ingrediënten
voor een springvorm van 24 cm

  • 1,75 liter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • schil van 1 citroen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram risottorijst (arborio)*
  • 5 eieren gesplitst (l)
  • ½ dl Grand Marnier

garnering

  • rasp van 1 sinaasappel
  • poedersuiker

Bereiding
Doe de melk in een pan.
Voeg daar de rijst,citroenschillen vanillestokje en suiker aan toe
Breng de melk aan de kook en laat de rijst op een laag vuurtje 30 tot 40 minuten pruttelen totdat de rijst praktisch alle melk heeft opgenomen
Verwijder het vanillestokje en de schillen.
Laat de rijst helemaal afkoelen
Roer de rijst tussendoor om velvorming te voorkomen

Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop in een kom de eigelen samen met de likeur tot een creme.
Klop de eiwitten stijf.
Roer het dooiermengsel door de afgekoelde rijst.
Spatel beetje bij beetje het eiwitschuim er voorzichtig door.
Schep het rijstmengsel in de springvorm.
Bak de rijsttaart 60 minuten op een rooster in het midden van de oven.
Dek de taart eventueel af met alumimiumfolie als ze te bruin word.
Laat de taart afkoelen op een rooster en plaats het een nacht in de koelkast,

Ik heb de taart omgedraaid dus de bodem als bovenkant omdat ik juist de witte kleur en rijstkorrels zichtbaar wilde houden
Garneer de rijsttaart eventueel met poedersuiker en sinaasappelrasp

Arborio rijst is een Italiaanse rijstsoort *
Arborio is een licht klevende rijst die tijdens het koken veel vocht opnemen maar van binnen toch stevig blijven.

bron tasty-italian

One thought on “rijsttaart met sinaasappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.