Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

rijsttaart met cranberry’s en port

Voor Vaderdag maakte ik rijsttaart.
Een romige rijsttaart zonder korst met een perfecte combinatie van cranberry’s die een subtiele portsmaak hebben
Arborio Risottorijst is wat mij betreft de allerbeste keuze
voor een rijsttaart omdat deze grote korrels hebben,
immers je wilt een rijsttaart waarin je romige rijstkorrels proeft
in plaats van een rijstepap met een chemische vanillesmaak (uit blik) die dan wel snel klaar mag zijn maar niet kan tippen aan deze allerlekkerste rijsttaart.

Ingredienten voor een springvorm van 24-26 cm

  • 300 gram Arborio Risottorijst
  • 50 gram rozijnen (of meer naar smaak)
  • 1,750 ml volle melk
  • 150 gram kristalsuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • van 1 schoon geboende sinaasappel 50 ml sap en de schillen
  • 5 grote eieren (gescheiden)
  • 250 gram cranberry’s (vriezer)
  • 50 ml rode port (Tawny)
  • poedersuiker om te bestrooien

bereiding

Vet een springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier
Breng de melk met de suiker aan de kook
Als de melk kookt de rijst,sinaasappelschillen en vanillemerg/stokje toevoegen en op halfhoog vuur de rijst gaar koken circa 30 minuten, tot bijna alle melk is opgenomen.
Roer de rijst regelmatig door.
Verwijder het vanillestokje en de sinaasappelschillen en laat de rijst afkoelen

De rijst zal het resterende deel van de melk nog opnemen en steviger worden als het is afgekoeld
Dit gaat sneller als je de rijst verdeeld over een platte schaal
Leg op de rijst wel een stuk plastic huishoudfolie,ter voorkoming van velvorming en roer het zo af en toe door.

Scheid de eieren
Mix de eidooiers met de max 50 ml sinaasappelsap luchtig en spatel dit samen met de rozijnen door de afgekoelde rijst
Klop de eiwitten stijf en meng dit in delen door de rijst
Schep de rijst in de vorm (deze mag bijna helemaal vol) en bak het in de voorverwarmde oven in 60 minuten gaar
Zodra de bovenkant mooi bruin is (bij mij was dat na 20 minuten) met een vel aluminiumfolie de bovenkant van de rijsttaart afdekken
Laat de rijsttaart helemaal afkoelen

Doe en cranberry’s samen met de port in een steelpannetje en laat dit zachtjes pruttelen tot de port is ingekookt.
Zo gek,ik begon spontaan een kerstliedje te neuriën….
Eventueel kun je nog wat suiker toevoegen als je het te zuur vindt.
Laat de cranberry’s afkoelen en verdeel het over de taart.
Bestrooi de taart met poedersuiker

bron .bbc.co.uk (orange rice cake)

2 Comments

  1. Paula

    Meestal geef ik het teveel aan gebak weer mee… Niet goed voor ons! Maar nu echt niet hoor! Heerlijk!

    Reply
    1. Zoete Uurtjes (Post author)

      De rijsttaart was inderdaad veel te lekker,fijn te horen dat jullie dat ook vonden.

      Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *