Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

opgerolde cake met print (Swiss Roll)

Rolcake (Swiss Roll)

Ik had ze op het internet al vaker voorbij zien komen
De opgerolde cake ook wel een Swiss Roll genoemd
Nog leuker wordt cake als je er een print op maakt.
Hiervoor kun je een patroon gebruiken die je op internet zoekt en uitprint.
Met de vulling kun je ook eindeloos variëren.
Ik gebruikte als vulling een zoete vanillecrème en ongezoete frambozenpuree.

Voor de cake 

  • 3 eieren
  • snuf zout
  • 95 gram kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 95 gram bloem
  • 25 milliliter koud water
  • 2 eetlepels cacao

Vulling

  • Kies hiervoor wat je zelf lekker vind
  • vers fruit,
  • gepureerd fruit
  • jam
  • gezoete slagroom

Voorbereiden

Zoek op het internet naar een print die je op je cake wilt
Je papier met de print moet een ongeveer een
formaat hebben van  25 x 35 cm

Leg het papier met de print op de bakplaat.
Leg hierover heen wit bakpapier,zodat je de print duidelijk er doorheen kunt zien.
Zorg ervoor dat het papier tijdens het opspuiten
niet kan verschuiven.
Hier en daar een druppeltje gesmolten boter onder het papier doen zodat het op zijn plaats blijft liggen.

Cakebeslag

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille-extract in een kom.
Klop dit in ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt.
Zeef de bloem in delen boven het schuimige eimengsel
en spatel dit door het beslag.
Spatel als laatste het water door het beslag.
Probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.
Schep een paar lepels beslag in een klein schaaltje en roer hier wat cacao door

Vul een decoreerpen met het bruine beslag en “trek” je print hiermee over.

Schep het witte beslag voorzichtig en gelijkmatig
over de opgespoten print.
Je kunt de print ook even in de vriezer zetten en het beslag over de bevroren print gieten
Trek dan voorzichtig het printpapier eronder uit.
(Ik heb ze er wel onder gelaten en dat ging prima.)
Bak de cake in het midden van de oven
in 9 tot 12 minuten lichtbruin en gaar.

 Leg een schone theedoek klaar op het aanrecht

Wanneer de cake uit de oven komt,leg de cake dan ondersteboven (dus met de print naar boven) op de theedoek.
Verwijder voorzichtig het bakpapier
Draai de cake weer om op een theedoek.(met de print naar onderen)
Rol de cake met behulp van de theedoek vanaf de brede kant
op en laat de cake zo afkoelen.

Maak intussen de vulling voor de cake (slagroom stijfkloppen ,fruit pureren)
Rol de cake uit op plasticfolie
Bestrijk de cake met de vulling en rol de cake netjes en strak op.
Gebruik het plasticfolie als hulpmiddel om van de cake een strakke rol te kunnen maken.

Als de cake goed is opgerold, draai dan het plasticfolie aan als een toffee.
Leg de cake rol in de koelkast om op te laten stijven.
Verwijder het plasticfolie,en snijd de opgerolde cake in gelijke plakken

Bron cakebeslag Rutger van den Broek

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *