Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

Mokkataart (voor haar 18de verjaardag)

Voorspelbaar was het wel toen ze zelf een taart mocht kiezen
Mokka of Red Velvet  was haar antwoord.
Ik bakte beide taarten voor mijn dochter
Immers 18 jaar worden is toch weer een mijlpaal en dan mag je er best twee kiezen. toch?
Ik maakte een mokkataart de a la Hema mokkataart
Natuurlijk niet te kinderachtig maar eenvoudig gedecoreerd met wat gesmolten chocolade slagroom en karamelsaus.
Ingrediënten

Biscuit |voor een bakvorm van 22-25 cm|

  • 5 kakelverse eieren (m)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 25 gram maizena
  • snufje zout

Mokkacrème

  • 110 gram witte basterdsuiker
  • 80 ml water
  • 4 eidooiers
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 40 gram pure chocolade

Decoratie
voor de zijkant taart – Nougatine of hagelslag
voor de topping – 200 ml slagroom + 1 zakje Klopfix + suiker naar smaak

Bereiding biscuit
Leg de eieren in een schaaltje met heet water
Verwarm de oven voor op 180 graden | 160 graden hetelucht|
Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier
Knip een strook 5 cm hoger dan de bakpan is en bekleed
hiermee de zijkant van de bakvorm

Mix de eieren samen met het zout suiker en vanillesuiker
Doe dit ongeveer tien minuten tot je een mooi lichtgele luchtige massa hebt.
Zeef de maizena met de bloem en het zout

Voeg steeds een klein beetje van het bloemmengsel door het eimengsel (niet mixen) en spatel dit er heel voorzichtig door.

Plaats de bakvorm op een rooster onder in de voorverwarmde oven en bak de biscuit in ongeveer 40 minuten gaar
Zet de oven uit en de ovendeur op een kier en laat het
zo een paar minuten staan voor je de vorm uit de oven haalt.
Laat de biscuit buiten de oven nog een paar minuten in de vorm afkoelen.
Ontvorm het biscuit en laat het helemaal afkoelen op een taartrooster.

Verpak de afgekoelde biscuit in een plastic zak
Het beste is om de biscuit de volgende dag pas te vullen/decoreren.
Het biscuit is dan stevig genoeg om door te snijden.

Bereiding mokkacréme
Smelt de chocolade Au bain-marie en laat
afkoelen.
Meng de suiker met het water
Breng dit al roerende aan de kook en laat het suikerwater 2 minuten zachtjes pruttelen.
Giet de siroop in een schaaltje en laat afkoelen.
Mix de eierdooiers met de oploskoffie tot een glad papje.
Giet al mixend in een straaltje de afgekoelde siroop eraan toe
Mix de boter zacht en romig
Giet het eimengsel bij de boter en mix dit 5 minuten
tot een zachte crème.
Mix tot slot de gesmolten chocolade door de crème.
Snijd de biscuit in in twee lagen
Gebruik de onderkant van het biscuit als bovenkant
Besmeer 1 laag van het biscuit met een laagje van de mokkacréme.
Plaats de andere biscuitlaag erop en verdeel de rest van de mokkacréme over de boven en zijkant van de taart.
Decoreer de zijkant van de taart met nougatine of hagelslag
Klop de slagroom stijf met suiker en een zakje Klopfix
Spuit toefjes op de taart en bestrooi met geraspte chocolade.

Voor de bereiding van karamelsaus
Op bettyskitchen vind je een duidelijke stap voor stap beschrijving 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *