mandarijnentaart

Voor het Heerlijke avondje maakte ik deze verrukkelijk mandarijnentaart
De bodem is gemaakt met kwark
De vulling is een luchtige zachte mandarijnenmousse
En om de taart helemaal af te maken is de taart bedekt met een laagje mandarijnengelei.

Ingrediënten voor de taartbodem (voor een springvorm van 26 cm)

  • 125 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 5 eetlepels melk
  • 5 eetlepels neutrale olie
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder

Ingrediënten mandarijnen mousse

  • 1 kg mandarijnen
  • 4 eieren
  • 240 gram suiker
  • 1 limoen
  • 8 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom + 30 gram suiker
  • 30 gram suiker

Ingrediënten gelei 

  • 200 ml mandarijnen sap
  • 3 eetlepels suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • oranje kleurstof (optioneel)

Bereiding taartbodem
Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 150 graden)
Meng in een kom de kwark,ei,melk,olie,suiker en snufje zout
Meng en zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit door de kwarkmassa.
Rol het deeg uit op wat bloem uit tot een cirkel zo groot als de bodem van de vorm
Leg het deeg in de springvorm (een opstaand randje maken is niet nodig)
Bak de taartbodem circa 20 minuten gaar.
Laat de taartbodem afkoelen.

Bereiding mandarijnen mousse
Rasp de schil van 2 mandarijnen en 1 limoen
Pers zoveel mandarijnen uit tot je 325 ml sap hebt.
Pers de limoen uit
Verdeel het sap van de mandarijnen in 3 delen (200 ml ,100 ml en 50 ml)
Schil 4 mandarijnen en snijd de mandarijnenpartjes door.

Splits de eieren
Mix de eidooiers met de suikers tot een lichtgele massa
Doe 100 ml sap en het sap van 1 limoen in een pannetje en breng dit aan de kook.
Giet het hete sap bij het eidooier mengsel en mix het kort door.
Giet het mengsel terug in het pannetje en voeg het rasp van de limoen en de stukjes mandarijnen toe.en breng het aan de kook.
Laat het 2 minuten zachtjes doorkoken tot het mengsel wat is ingedikt.
Haal het van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water
Verwarm de 50 ml sap in een pannetje
Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze hierin al roerend op.
Laat het gelatine mengsel afkoelen tot lauw.

Klop de slagroom met 30 gram suiker stijf.
Klop de eiwitten met 30 gram suiker stijf.

Neem een ruime kom
Meng hierin de eidooier mengsel met de helft van de slagroom en de helft van de eiwitten
Gebruik een garde om de klontjes te verwijderen.
Voeg het andere deel van de slagroom en de eiwitten toe
en spatel alles goed door elkaar.

Wanneer de taartbodem een bolling heeft snijd deze dan met een kartelmes eraf.
Vet de rand van de springvorm dun in met olie of bekleed de rand met een reep plasticfolie.
Plaats de taartbodem in de springvorm
Heb je nog mandarijnen over,kun je op de bodem nog wat partjes mandarijn leggen.
Giet de mousse op de taartbodem
Kantel de vorm zodat de mousse zich goed verdeeld over de de hele taartbodem
Zet de taart in de koelkast om op te stijven
Bij mij duurde dat 60 minuten

Bereiding gelei
Begin hiermee als de mousse goed is opgesteven.

Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water.
Verwarm in een pannetje het sap met de suiker maar laat het niet koken Zet het vuur uit
Knijp de gelatine uit en los dit al roerend op in het warme sap
Ik voegde er ook druppel oranje kleurstof aan toe
Laat het mengsel afkoelen totdat het lauw aanvoelt
Giet je het mengsel over de mousse ,kantel de vorm even
om het gelijkmatig te verdelen.
Zet de taart terug in de koelkast tot de gelei is opgesteven
Garneer de taart met toefjes slagroom en partjes mandarijn.

Bron : recept mandarijnenmousse  Lekkertafelen.nl

Tip:
De mandarijnenmousse is ook erg lekker als dessert
Serveer de mousse in een mooi dessertglas en giet er een beetje gelei op
Garneer met slagroom en partjes mandarijn

Geen oven ? Vervang de kwarkbodem dan voor een (speculaas) koekjes bodem
Voor een springvorm van 26 cm heb je 250 gram koekjes + 100 gram gesmolten boter nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.