kwee mangkok – gestoomde cakejes met kokos

Een Indische lekkernij,gestoomde cakejes met kokos en pandan
Het is hét perfecte cakeje als ze openspringen (bloeien)
Tussendoor niet stiekem kijken anders gaat dat niet lukken
Voor de smaak maakt het overigens niks uit.

Ingrediënten voor 5 stuks
extra nodig : stoompan en 5 trimbaaltjes

  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 30 gram geraspte kokos
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 theelepeltje zout
  • 40 gram kokoscrème (blok kokoscrème)
  • 100 ml kokend water
  • 200 ml gazeuse (bv frambozen gazeuse)
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram Gula Djawa (palmsuiker)
  • 1 druppel groene kleurstof (evt met pandansmaak)

Bereiding

Santen maken:
Snij 40 gram van een blok kokoscrème en hak dit in kleine stukjes
Los de kokos op in het kokende water
en laat dit afkoelen

Meng in een kom de gezeefde bloem,bakpoeder,vanillesuiker,zout en de geraspte kokos.
Meng met een houten spatel de gazeuse en de santen erdoor
Roer totdat al het vocht is opgenomen.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat dit op een warme plek 60 minuten rijzen.

Zet twee kommetjes klaar
In de ene kom de gezeefde witte basterdsuiker doen.
en in de andere kom de zo fijn mogelijk gemaakte gula djawa
Verdeel het gerezen beslag in twee gelijke delen.
Meng 1 deel met de gula djawa en roer het goed door elkaar
het andere deel beslag mengen met de witte basterdsuiker,
en een klein druppeltje kleurstof toevoegen.
Ook dit beslag goed mengen met een spatel.

Schenk de vormpjes bijna vol tot ongeveer een halve centimeter onder de rand.
Per kleur in een vormpje of half om half ,wat jij wilt.
Plaats de vormpjes  in de stomer en zorg voor voldoende ruimte tussen de vormpjes.

Stomen
Breng de stoompan met voldoende water aan de kook
Wikkel een schone droge theedoek om het deksel (om te voorkomen dat er condens van het deksel op de kwees lekt.
Zodra het water kookt, zet je de inzetpan met de kwees in de pan met water, deksel erop en dan 40 minuten laten stomen
Zorg ervoor dat het flink stoomt dus gebruik de hoogste stand van je gaspit.
Tussendoor de deksel er niet afhalen want dan zullen de kwees niet “bloeien”

Na 40 minuten stomen de kwees uit de stoompan halen en op een rooster 15 minuten laten afkoelen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.