kue Lapis

Indische lekkernijen zoet,hartig en de rijsttafels zijn hier in de familie erg favoriet
Toen mijn oma (Indisch) zelf niet meer kon koken door haar ziekte, installeerde ze zich op een keukenstoel en gaf me de aanwijzingen voor het bereiden van Pepesan ikan (hete makreel) en frikandel (Indische gehaktschotel)
Een van de eerste zoete recepten die ik toen al maakte was kue lapis en kwee bandera (vlaggenkoek)
Vandaag post ik voor voor jullie het recept van Kue Lapis
Een zoet beslag wat in laagjes word gaar gestoomd.
Er zijn ook recepten waar maizena in wordt gebruikt maar ik leerde het recept te bereiden met rijstmeel en tapiocameel
Deze ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de toko

Ingrediënten
voor ongeveer 12 stukjes

  • 100 gram tapioca meel
  • 25 gram rijstmeel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 225 ml kokosmelk
  • snuf zout
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • enkele druppels pandan-pasta (groen)
    + enkele druppels coco-pandan (rood) (merk Koepoe-koepoe verkrijgbaar bij de toko)

extra nodig
stoompan + theedoek
Met olie ingevette puddingvorm
(of een ander plastic schaaltje wat in je stomer past)
plastic huishoudfolie
Kookwekker

Bereiding
Zet de stoompan aan en dek de pan af met een in theedoek gewikkelde deksel
Dit voorkomt condensvorming op de kue lapis
Vermeng in een kom de droge ingredienten tapiocameel rijstemeel suiker vanillesuiker en het zout.
Roer de kokosmelk erdoor en meng tot een glad beslag.
Verdeel het beslag in twee gelijke delen

Breng een deel op smaak met enkele druppels pandanpasta
(deze zal groen kleuren)

Breng het andere deel op smaak met cocos-pandan (deze kleurt roze/rood)

Voor vier laagjes kue lapis is het handig om ze alvast in vier gelijke porties te verdelen
Zo krijg je laagjes die allemaal even dik zijn.

Zet de ingevette puddingvorm in de stomer
Giet een laagje beslag in de puddingvorm
Plaats de deksel (met theedoek) op de pan en laat dit 5 minuten stomen (doe dit op hoog vuur)

Na 5 minuten het tweede (andere kleu ) beslag op het al gestoomde laagje gieten en ook 5 minuten laten stomen.
Herhaal dit tot het beslag op is
Haal de puddingvorm voorzichtig uit de stomer en laat dit 5 minuten koelen op een rooster
Stort de kue lapis op een bord (die je dun ingevet heb met olie) en laat afkoelen.
Snijd de kue lapis in niet te dikke plakjes en verpak elk stukje
in plastic huishoudfolie
Het snijden gaat het makkelijkst als je het mes even invet met wat olie.

Selamat makan

 

2 thoughts on “kue Lapis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.