Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

Feyenoord voetbaltaart

voetbaltaart

Wanneer je 14 jaar wordt wil je geen kinderachtige taart meer.
Nee natuurlijk niet,
Maar…met een stoere voetbaltaart…van Feyenoord…daarmee heb ik wel gescoord.
De taart heeft een frisse vulling van mascarpone en slagroom licht gezoet met wat aardbeienjam
De taartrand heb ik bekleed met een fondant voetbalpatroon
Het Feyenoord logo is een eetbare sheet ook wel frosting genoemd.
De eetbare print kun je online bestellen bij verschillende webshops
Ik bestelde deze Feyenoord taartprint bij Maakeentaart.nl.

 

biscuit (voor een taart van 22 cm doorsnede)

  • 250 gram mix voor biscuit
  • 4 eieren (200 gram)
  • 25 ml water

vulling

  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • aardbeienjam (circa 3 el)

botercrème

  • 160 gram boter
  • 160 gram poedersuiker

Verder heb je nodig

  • circa 250 gram rolfondant wit
  • circa 150 gram rolfondant zwart
  • frosting sheet van 20 cm naar keuze
  • een template van een zeshoek *
  • eetbare lijm

Op de blog van Zoetezinnen.nl staan  handige templates * van de zeshoeken.
Ik gebruikte voor mijn taart de zeshoek van 12 cm.
Deze kun je op ware grootte uitprinten en overnemen op een kartonnetje,dit werkt wat makkelijker dan een papieren template.
Wanneer de fondant zeshoeken toch net iets boven de taart uitkomen dan kun dit simpel oplossen door ze bij te knippen.

Bereiding biscuit
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Vet de bakvorm in met boter,bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de rand met bloem.
Klop het overtollige bloem eruit.
Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven 160°C).

Meng de biscuitmix, de eieren en het water in een kom.
Mix het beslag 7-8 minuten op de hoogste snelheid ,
daarna nog 2-3 minuten op lage snelheid na mixen.
Vul de bakvorm tot 2/3 vol en bak de taart in circa 30 minuten gaar.
De taart is gaar als hij veerkrachtig aanvoelt.
Laat de taart 20 minuten in de vorm afkoelen en haal het dan uit de vorm.
Zet de taart op een ingevette rooster en laat het helemaal afkoelen.

Bereiding vulling
Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf.
Roer in een kom de mascarpone met de jam los.
Voeg de mascarpone toe aan de slagroom en mix het even kort door.
Doe dit niet te lang anders wordt de vulling te dun.
Eventueel kun je de vulling nog zoeter maken met wat gezeefde poedersuiker.
Zet de taartvulling tot gebruik in de koelkast.

Bereiding botercrème
Doe de zachte boter in een kom.
Zet de mixer op middelhoge stand en voeg al mixend steeds een beetje van poedersuiker toe.
Schraap tussendoor de boter even van de zijkanten.
Mix tot alle poedersuiker goed met de boter is vermengd en de botercrème licht en romig is.

Snijd de biscuit horizontaal door zodat je twee gelijke biscuitlagen hebt.
Bestrijk het biscuit met de mascarpone vulling en plaats de andere biscuitlaag er bovenop.
Bestrijk de boven en zijkant van de taart met de botercrème en strijk het met een spatel zo glad mogelijk.
Zet de afgesmeerde taart tot gebruik in de koelkast.

De taartrand
Een tijdrovend klusje maar je kunt dit ook prima een dag van te voren maken
De fondant zeshoeken bewaar je op een vlakke ondergrond afgedekt met plastic huishoudfolie.

Rol de fondant niet al te dik uit op een met poedersuiker bestoven werkvlak.
Snijd met behulp van de sjabloon de zeshoeken uit het fondant.
De snijranden van de zeshoeken maak je mooi glad met een smoother
Ik had voor deze taart van ongeveer 15 witte en 6 zwarte zeshoeken nodig.
Bestrijk de randen en achterkant van de zeshoeken met eetbare lijm en puzzel de zeshoekjes op de taartrand.
Het kan zijn dat je de allerlaatste zeshoeken nog even bij moet snijden om het passend te krijgen.
Onder de zwarte zeshoeken heb ik steeds een halve witte zeshoek gebruikt

Als laatste (bij voorkeur doe je dit zo laat mogelijk) plaats je de frosting sheet op de taart.
De botercrème bovenop de taart is voldoende om de sheet goed te laten plakken,
Hiervoor heb je dus geen eetbare lijm nodig.
Serveer de taart op kamertemperatuur.
Bewaar de taart gekoeld in een kartonnen taartdoos
Ik zet er ook altijd een bakje ongekookte rijstkorrels bij zodat de kans op condens minimaal is.

2 Comments

  1. Paula

    En wat een succes!ook goed van smaak!
    Klasse hoor!

    Reply
    1. Zoete Uurtjes (Post author)

      Dankjewel altijd leuk om te horen

      Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *