Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

brioche brood

briochebrood

Alhoewel ik niet zo vaak brood bak wilde ik voor het paasontbijt de uitdaging wel aangaan.Brioche brood stond al enige tijd op het to-do lijstje dus daar hoefde ik niet meer over na te denken. Ik koos voor een recept uit het boek van Rutger Bakt.
Daar staat een recept in van chocolade-brioche maar ik heb de chocolade achterwege gelaten.
Brioche brood maken is niet zo moeilijk maar kost veel tijd.
Houd daar dus wel rekening mee.

Hoe ik het maakte..
Ingrediënten  voor 1 brood

  • 300 gram bloem
  • 2 eieren (op kamertemperatuur en losgeklopt)
  • 150 gram zachte boter
  • 8 gram zout
  • 10 gram gedroogde gist
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 80 ml melk lauwwarm
    eventueel wat gesmolten boter om het brood mee in te kwasten

Bereiding |een avond ervoor |
Zeef de bloem en maak van de bloem een berg op je werkblad
Maak een kuil in het midden
Giet de lauwe melk in het kuiltje en strooi daar het gist en suiker in.
voeg daar de eieren aan toe.
Snijd de boter in stukjes en verdeel ze langs de buitenzijde van je bloem,
Strooi ook de zout langs de buitenkant van het bloem zodat het niet in aanraking komt met het gist.
Breng steeds een beetje bloem naar het midden en meng net zo lang tot alle bloem erdoor zit.
Kneed nu alles goed door tot je een mooi elastische deeg hebt.
Ongeveer 15-20 minuten totdat het deeg loslaat van de wand.
Ik gebruikte hiervoor de keukenmachine met kneedhaak want het deeg plakt behoorlijk maar een handmixer met deeghaken kan natuurlijk ook.

Breng het plakkerige deeg over in een kom wat licht ingevet is met olie. Dek de kom af met plastic huishoudfolie.
Laat het deeg 2 uur rusten op een warme tochtvrije plaats.
Na 2 uur rusttijd het deeg platdrukken/doorkneden en een nacht in de koelkast zetten.

Volgende ochtend
Bekleed de vorm zijkanten en bodem met bakpapier.
Verdeel het deeg in acht gelijke stukken en vorm er bolletjes van
Leg de bolletjes twee aan twee in de vorm.
Bestrijk ze voorzichtig met gesmolten boter
Leg een theedoek over de vorm en laat het deeg twee uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.
|Ik deed dit in de oven die ik even had voorverwarmd op 50 graden|

Verwarm de oven voor op 200 graden
Bak het brood eerst 10 minuten op 200 graden
Verlaag de oven dan naar 175 graden en bak het brood nog 30
tot 35 minuten, tot het brood mooi goudbruin van kleur is.
Haal het brood na een minuut of 10 |met behulp van het bakpapier eruit tillen|en laat het helemaal afkoelen.
Bewaar het afgekoelde brood in een goed afgesloten plastic broodzak.

Wil je chocolade-brioche maken, 
meng dan 150 gram gehakte chocolade door het deeg net voordat je er bolletjes van draait.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *