Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

boltaartje met marsepein

boltaartje met marsepein

Boltaartjes zijn niet alleen erg leuk om te zien maar zijn ook vaak de basis voor  heel veel andere mooie taarten.
Om de basis eens te oefenen maakte ik een klein boltaartje bekleed met marsepein. Voor de vulling heb ik mascarpone slagroom en frambozenpuree gebruikt. Als bakvorm gebruikte ik een Ikea rvs schaaltje (Blanda) van 12 cm.

  • De hoeveelheid biscuit en mascarpone vulling is voldoende voor 5 (blanda)schaaltjes van 12 cm doorsnede.
  • De 300 gram marsepein is voldoende voor 1 boltaartje van 12 cm.
  • Voor het bestrijken van het taartje gebruikte ik gezeefde jam
    maar botercrème kan natuurlijk ook.

biscuit
250 gram mix voor biscuit |FunCakes|
200 gram eieren |op kamertemperatuur|
25 ml lauw water

verder nodig
250 gram mascarpone
125 ml slagroom + 1 eetlepel suiker
3 eetlepels ongezoete frambozenpuree
300 gram marsepein of fondant
Jam of botercrème (om te bestrijken)
100 gram pure chocolade|voor de decoratieblaadjes|

Bereiding biscuit
Vet het vormpje dun in met boter en bestuif het met bloem
Tik het overtollige bloem eruit.
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de eieren met het water de biscuitmix 7 minuten op de hoogste stand.
Zet de mixer op de laagste stand en mix nog 3 minuten door.

Schep de vormpjes voor 2/3 deel vol met het beslag.
Ik gebruikte 93 gram beslag voor 1 |blanda|schaaltje van 12 cm
Bak het biscuit 23 minuten op 160 garden in het midden van de oven.
Tussendoor de oven niet openen
Het biscuit is gaar als de bovenkant veerkrachtig aanvoelt of controleer dit even met een sateprikker.
Zet de oven uit en zet de ovendeur op een kier en laat het biscuit nog 5 minuten zo staan.
Haal het biscuit uit de oven en plaats ze op een rooster
Ontvorm na een paar minuten het biscuit en laat ze helemaal afkoelen op een rooster.

Maak intussen de mascarponevulling
Klop de slagroom (eventueel met een eetlepel suiker) lobbig
Houd er rekening mee dat het taartje als zoet genoeg is door de marsepein dus maak de vulling niet te zoet.
Roer in een andere kom de mascarpone met een garde los en meng er de jam door.
Meng de slagroom door de mascarpone
Plaats de marscarponevulling in de koelkast tot gebruik

Kneed de marsepein soepel en rol het uit tot een ronde lap.
Bestuif tussendoor het werkblad met poedersuiker om het vastplakken te voorkomen.
Plaats een bord op de uitgerolde marsepein en snijd er een cirkel uit van 22 cm.
Leg de lap marsepein op een plat met poedersuiker bestoven bord en dek af met huishoudfolie.

Rol het overige marsepein ook tot een cirkel.
Gebruik hiervoor de blandaschaaltje als omtrek. (12 cm)
Dek af met huishoudfolie en zet dit even apart.

Snijd het biscuitbolletje horizontaal in 3 laagjes door.
Maak met een mesje een een inkeping,hiermee plaats je straks de laagjes weer precies passend op de juiste plek terug.
Besmeer de onderste en middelste biscuitlagen met de mascarpone vulling
Strijk de vulling mooi glad en plaats de lagen weer op elkaar.
Zeef de jam en bestrijk de buitenkant van het boltaartje dun met de jam.

Neem de kleine ronde lap marsepein bestrijk deze dun met jam en plaats het boltaartje erop.
Bekleed het boltaartje met de grote ronde lap marsepein.
Strijk met je handen van boven naar beneden en strijk de marsepein mooi glad.
Ik maak tijdens het gladstrijken een soort kommetje van mijn handen
Snijd het overtollige marsepein weg en tadaa! je boltaartje is bekleed.
Je boltaartje hoeft alleen nog maar gedecoreerd te worden.
Ik deed dit met een toef van de mascarponevulling en chocoladeblaadjes

Voor de chocoladeblaadjes
Neem een paar mooie blaadjes|maak meer dan je nodig denkt te hebben want ze zullen niet allemaal lukken|en spoel ze af met water.
Dep de blaadjes droog en leg ze een paar minuten in de vriezer.
Smelt de chocolade en dompel ze aan een zijde in de gesmolten chocolade.
Of gebruik een kwastje en bestrijk ze met de gesmolten chocolade
Leg de blaadjes op een stukje bakpapier en zet ze in de koelkast tot ze zijn uitgehard.
Daarna kun je echte blaadjes voorzichtig verwijderen en op de taart plaatsen

Een taart bekleed met marsepein kun je het beste buiten de koelkast op een koele plek bewaren.
Of in een kartonnen doos op de laagste stand van de koelkast
Zijn 5 taartjes teveel? dan kun je ze zowel met als zonder marsepein in een plastic zak prima invriezen.
Ontdooien in de koelkast met de plastic eromheen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *