Zoete Uurtjes

De lekkerste zoete recepten

appelkoeken

appelkoeken

Deze heerlijke appelkoeken zijn een feestje om te maken en zijn minstens zo lekker als een stukje appeltaart
Ingrediënten deeg  voor 8 stuks
Extra nodig 8 bakringen van 7 cm Ø

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 165 gram boter (koud)
  • snuf zout
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • rasp van een halve citroen
  • 2 eetlepels abrikozenjam

ingrediënten appelvulling

  • 500 gram stevige appels
  • 60 gram honing of suiker
  • 60 gram rozijnen
  • 60 gram walnoten
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel kardemom of kaneel
  • 50 ml ongezoete appelsap of water

Bereiding deeg
Zeef het bakmeel en bloem in een kom
Doe in een andere kom de stukjes koude boter
en meng dit met de suiker,zout,citroenrasp en het ei tot een gladde massa.
Voeg al het meel toe en meng dit zo snel mogelijk tot een stevig deeg
Wikkel het deeg in plastic huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast rusten

Maak intussen de appelvulling..
Schil de appels ,verwijder de klokhuizen en snijd de appels
in kleine blokjes
Doe de appelblokjes samen met de honing appelsap kaneelstokje rozijnen en kardemom in een pan,
Laat de appelblokjes een paar minuten zachtjes stoven tot ze zacht zijn maar stoof ze niet tot moes
Giet het overtollige vocht af en meng
de grof gehakte walnoten door het appelmengsel
en.

Verwarm de oven voor op 190 graden
Rol het deeg uit en druk met de bakringen 8 cirkels voor de bodems uit
Maak het het overige deeg repen deeg zo hoog en breed als de bakringen zijn.
Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en vet de bakringen in.
Plaats de deegcirkels op de bakplaat en plaats de bakringen eromheen
Bekleed de zijkant van de bakringen met een reep deeg ,druk het reepje deeg goed vast tegen de bodem
Vul het deeg tot de rand met het appelmengsel en druk het appelmengsel wat aan.
Klop een ei los en bestrijk hiermee de deegranden.
Bak de appelkoeken in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin
Laat de appelkoeken in de bakringen 5 minuten afkoelen.
Verwarm de abrikozenjam en kwast de koeken hiermee in
Verwijder de bakringen en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *