stroopwafelcake met karamelsaus

Ben jij geen keukenprins(es)

en wil je eens wat anders dan een gewone cake
maar zonder veel gedoe
dan is dit misschien het ideale recept voor jou.

Blogde ik nog een week geleden dat ik bakken met een bakmix nooit doe dan moet ik daar nu van terugkomen.
Ik heb namelijk van mijn dochter maar liefst 5 soorten bakmixen van “De Bakzolder” voor mijn verjaardag gekregen.

Smaak  

Een heerlijke cake
En wat ik eerst dacht, mierzoet dat is deze cake zeker niet.
Vooral de smaak van de stroopwafel-karamel is goed herkenbaar.
De stroopwafelstukjes in de cake zijn heel klein maar dat vond ik juist lekker.
Eventueel kun je zelf ook nog verkruimelde stroopwafel door het beslag mengen.
Haal de stukjes stroopwafel dan eerst even door de bloem zo voorkom je dat ze naar de bodem zakken.

recept voor 1 cake

  • 400 gram mix voor stroopwafelcake
  • 200 gram boter (kamertemperatuur)
  • 4 eieren (m)
  • Cakevorm of ronde bakvorm 20 cm

Bereiding

Vet de bakvorm in en bekleed bodem met bakpapier
Verwarm de oven voor op 160°C | 155°C hetelucht|
Mix in een beslagkom de boter zacht en romig
Voeg één voor één de eieren toe.
Voeg in een keer de mix voor stroopwafelcake toe en mix alles nog drie minuten door .
Stort het beslag in de vorm en strijk het glad.
Bak de cake in 55 minuten gaar.
Controleer of de cake gaar met een satéprikker, komt deze er droog uit dan is de cake gaar.
Zet de vorm op een rooster en laat 15 minuten afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt.
Wil je nog wat extra’s aan deze cake toevoegen
dan kun je de cake decoreren met karamelsaus.. 

karamelsaus

  • 125 ml water
  • 195 gram kristalsuiker
  • 125 ml slagroom
  • snufje zout

Bereiding karamelsaus

Neem een pan met een dikke bodem Giet het water in de pan
Voeg de suiker toe
Verwarm dit op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur nu iets hoger en wacht zonder te roeren tot de suiker bruin wordt.
Let wel goed op dat je de suiker niet te donker laat kleuren
Zodra het lichtbruin kleurt is je karamel goed.
Verwarm de slagroom tot heet (niet koken) in een pannetje.
Giet dit voorzichtig bij de karamel en blijft roeren tot je de juiste/gewenste dikte hebt.
Doe dit voorzichtig want de hete karamel zal flink gaan borrelen
Roer de zout er nog door en laat de karamel afkoelen.
Neen een wegwerp spuitzak en doe daar wat (afgekoelde) karamel in.
Knip er een puntje af en decoreer de cake met lijnen karamel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.