mangotaart

Deze tropische mangotaart heeft een romige vulling met sereh
Sereh (ook wel citroengras) genoemd is vers verkrijgbaar bij de toko
De mango’s kun je ook vervangen voor perziken of abrikozen

Ingrediënten
voor een bakvorm met losse bodem van 30 x 22 x 5 cm|

Deeg

  • 200 gram zachte boter
  • 40 gram amandelpoeder
  • 350 gram bloem (gezeefd)
  • snufje zout
  • 130 gram poedersuiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren

vulling

  • 400 ml slagroom
  • 3 stengels citroengras|sereh|
  • 4 eierdooiers
  • 100 fijne kristalsuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 of 3 rijpe mango’s

Bereiding roomvulling
Giet de slagroom in een pannetje
Snijd het citroengras in de lengte doormidden
Kneus de stengels citroengras met een stamper zodat de smaken goed vrij komen en leg ze in de room
Verwarm dit op een laag vuur maar zorg dat het niet gaat koken.
Haal het pannetje van het vuur en laat dit 1 uur rusten.

Bereiding deeg
Kneed met de vingertoppen de zachte boter met het amandelpoeder, de gezeefde bloem, het zout, de poedersuiker en de vanillesuiker tot een kruimelig deeg.
Voeg de eieren toe en kneed het deeg tot een bol.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het deeg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet de bakvorm in met boter
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter.
Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overhangende deeg eraf.
Het deeg wat je overhoud kun je prima invriezen
Zet de taartbodem 10 minuten in de koelkast.

Bedek het deeg met bakpapier en verdeel er gedroogde bonen of rijst overheen.
Bak de bodem blind 10 minuten in het midden van de oven
Haal de vorm uit de oven, verwijder het bakpapier en de gedroogde bonen
Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden en zet de taartbodem nog 10 tot 15 minuten terug in de oven tot hij mooi goudbruin van kleur is.
Laat de taartbodem in de vorm op een rooster afkoelen.

Bereiding vulling

Mix de eierdooiers met de suiker tot een dik en romig mengsel,
Voeg de afgekoelde slagroom toe aan het eimengsel en verwijder het citroengras.
Week de gelatine 5 minuten in een kom met koud water
Verwarm het roommengsel op een laag vuur
Zet het vuur uit en los de gelatine hierin op.
Laat het roommengsel 20 minuten afkoelen en verdeel het dan over de deegbodem
Laat dit 90 minuten in de koelkast opstijven.
Schil de mango’s en snijd ze in plakken.
Snijd iedere plak in dunne reepjes.
Verdeel de reepjes mango over de taartbodem
Zet de taart tot gebruik verpakt in aluminiumfolie in de koelkast.

Tip:
Besprenkel de mangostukjes met Grand Marnier

of bestrooi de taart met geraspte kokos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.