Appelplaattaart met abrikoos en dadels

Deze rijk gevulde appelplaattaart is erg handig als je veel visite verwacht en is voldoende voor 16 stukken heerlijke appeltaart.
Het recept krijgt iets extra’s door de abrikoos,de zachte zoete dadels en saffraan.
Ik gebruikte een gekartelde lage bakvorm maar op de bakplaat van je oven gaat ook prima.

 

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel (rasp en sap)
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram koude boter
  • 1 los geklopt ei
  • 1 mespunt zout
  • 0.05 gram saffraan
  • 4 appels
  • 3 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 250 gram dadels (geen gedroogde)
  • 100 gram gewelde abrikozen
  • 55 gram amandelschaafsel
  • poedersuiker om te bestrooien
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Bereiding

Rasp de sinaasappel en pers de sinaasappel uit.
Meng in een kom de zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en in blokjes gesneden koude boter in een kom.
Wrijf met de vingertoppen alles goed door elkaar tot je een grof zandstructuur hebt.
Meng het ei sinaasappelrasp en zout erdoor en kneed alles kort door tot een deeg.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Meng in een kommetje de sinaasappelsap met de saffraan en laat dit trekken.
Schil de appels verwijder klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
Snijd de dadels en abrikozen in stukjes
Doe de dadels appelblokjes en abrikozen in een kom.
Voeg er de rietsuiker saffraan-sinaasappelsap kaneel en kardemom
aan toe en vermeng alles goed met een lepel.

Bekleed de bakplaat met bakpapier
of vet een laag gekartelde bakvorm in. (32 x 22 cm)
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 0,5 cm dik en ter grootte van ongeveer 30 x 25 cm
Bekleed de bakvorm / bakplaat met het deeg.

Verdeel de vulling over het deeg en druk het wat aan.
Bestrooi de vulling met het amandelschaafsel.
Bak de taart in het midden van de oven in 30 minuten gaar en goudbruin
Bestrijk de taart met verwarmde abrikozenjam en bestrooi met poedersuiker.

bron aangepast recept Allerhande

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.