Vruchtenvlaai met gele room

Zelf een vlaai bakken is makkelijk dan je denkt.
Deze vlaai heeft luchtige gistdeeg bodem meegebakken gele room en is rijkelijk gevuld met vers fruit.

ingrediënten voor vlaaivorm van 26 cm

  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 20 gram verse gist (of 10 gram gedroogde gist)
  • 15 gram zachte boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter melk
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
vulling
  • 750 gram schoongemaakt fruit naar keuze
  • 1 zakje Tartina + 250 ml vruchtensap naar keuze + 2 eetlepels suiker
Bereiding gistdeeg

Verwarm de oven voor op 180°C
Maak de melk lauw en strooi het gist erin.
Zeef de bloem in een kom en maak daar een kuiltje in
Strooi de zout langs de rand van de bloem.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, olie en eidooier erbij
Schenk het gist-melk-mengsel erbij.
Kneed het geheel tot een glad, en soepel deeg
Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad
Vorm een bol van het deeg en laat het deeg afgedekt 30 minuten op een tochtvrije plaats rijzen.
Na het rijzen het deeg weer kort doorkneden en uitrollen tot een lap iets groter dan de bakvorm

Leg de ronde lap deeg in de ingevette vorm en laat nog een 5 minuutjes narijzen.
Bekleed de vorm met het deeg.Prik op de bodem enkele gaatjes met een vork
Verdeel de room over de bodem.
Zet een schaaltje water onder in de oven (dit voorkomt het uitdrogen van de korst)
Bak de vlaai 25 minuten in het midden van een voorverwarmde oven.
De vlaai is gaar wanneer de vlaai aan de randen goudbruin zijn en loslaat van de vorm.
Laat de vlaai een paar minuten afkoelen en haal het uit de vorm.
Vul de vlaai met fruit naar keuze.

Gelei

Breng de vruchtensap met suiker en het zakje Tartina al roerende aan de kook.
Verdeel de Tartina over het fruit.
Laat de taart afkoelen en bestrooi de randen met poedersuiker.

Bron – Het superdikke taartenboek van Koken & Genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.